Masion Française Ekim Sayısındayız!

Ekim|2024
Dergi/Yayın

 

(Açık Plan, Bahçeköy Evi, 2022, Fotoğraflar: İbrahim Özbunar)

 

(Modüler Oturma Takımı, SB Bebek Evi, 2023, Fotoğraflar: İbrahim Ozbunar)

 

(Yönlendirilebilir Genel Aydınlatma ve Niş Aydınlatması, E Pool House, 2022, Fotoğraflar: Vangelis Patekaris)

 

MULTIFONKSİYONEL MEKANLAR VE İÇ MİMARİ ÖGELER

Bir yaşam alanının işlevselliğini ve konforunu en üst düzeye çıkarılması için, makro ölçekteki genel plan kurgusundan başlanarak, mikro ölçekteki mobilya detaylarına kadar dikkatle düşünülmelidir. Bu detayların her biri, mekânın kullanım amacına uygun olarak özelleştirilmelidir. Multifonksiyonel mekanlar, birden fazla işlevi bir arada sunarak alan verimliliğini artırırken, aynı zamanda çeşitli kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamada büyük rol oynar.

 

Peki multifonksiyonel mekanlar yaratmak için gerekli tasarım kararları ve iç mimari ögeler nelerdir?

 

Açık Plan Yaşam Alanları

Duvarların ve bölmelerin minimumda tutularak düzenlendiği ‘açık plan’ iç mekân kurgusu sayesinde kesintisiz görsel ve fiziksel alanlar tanımlamak mümkündür. Bu alanların çok işlevselli hareketli ve sabit iç mimari ögelerle donatılması, farklı ihtiyaçlara uyum sağlayabilen esnek ve hareketli mekanlar sunar.

Açık planda içerisinde yer alan hareketli / sabit mobilyalar, nişler, partisyon sistemleri gibi iç mimari elemanlarla mekân farklı fonksiyonlara hizmet etmek amacıyla bölünebilir.

(Bknz. Açık Plan, Bahçeköy Evi, 2022, Fotoğraflar: İbrahim Özbunar)

 

Modüler Mobilyalar, Nişler ve Partisyon Sistemleri

Alanın çok amaçlı kullanımını desteklemek adına tasarlanan modüler mobilyalarbaşlıca tercih edilen hareketli iç mimari ögelerdendir. Modüler sistemler, alanın ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde düzenlenebilir ve mekânın dinamik yapısına uyum gösterir.

Sabit mobilyalara alternatif olarak, akıllı depolama çözümleri arasında yer alan nişler hem estetik bir dokunuş hem de verimli bir alan kullanımı sağlar.

 

(Bknz. Modüler Oturma Takımı, SB Bebek Evi, 2023, Fotoğraflar: İbrahim Özbunar)

Mekanların fonksiyonlarını ayıran ya da birleştirerek genişleten partisyon sistemleri ise iç mekanlara geçirgenlik ve dinamizm katar. Bu sistemler, farklı kullanım şekillerine göre estetik bir arka plan sunan iç mimari ögeler haline gelmektedir.

 

Mekân ve Mobilyalara Entegre Aydınlatma Sistemleri

Aydınlatma elemanları, mekânın konforunu belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Genel aydınlatma, alt yapı sistemleri nedeni ile her ne kadar sabit bir öge gibi gözükse de aslında hareket ettirilebilir bir ögeye dönüşebilir.

Raylı aydınlatma sistemleri, ışık kaynaklarını istenilen konuma göre ayarlama imkânı sunar. Ayrıca, raylı sistemlere dahil olabilen veya tekil olarak da kullanılabilen yönlendirilebilir aydınlatma elemanları önemli bir esneklik sağlar. Bu esneklik, çok fonksiyonlu alanlar için çeşitli senaryolar oluşturulmasına olanak tanır.

Otomasyon destekli aydınlatma sistemleri, mekânın işlevine, kullanıcı ihtiyaçlarına ve sabit mobilya veya nişlere göre özelleştirilebilir. Mobilya ile entegre edilen aydınlatmalar mekâna loş veya canlı bir atmosfer katmak için kullanılabilir. Bu sayede hem estetik hem de fonksiyonel ihtiyaçlar doğrultusunda mekâna özel çözümler ve dinamik aydınlatma düzenlemeleri yapılabilir.

(Bknz. Yönlendirilebilir Genel Aydınlatma ve Niş Aydınlatması, E Pool House, 2022, Fotoğraflar: Vangelis Patekaris)

 

Merve Macit & Yaren Kaptan

Habif Mimarlık

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart