Bahçeköy Evi

Bahçeköy Evi
2018
1700 m2
Bahçeköy/Istanbul
Foto: Gürkan Akay

Bahçeköy Sarıyer ‘de bulunan aile evi,  mümkün olduğunca net, aydınlık, ferah yaşam alanları oluşturmak üzere planlanmıştır. Dışarıdan kapalı, nispeten sert,  saydam olmayan ilk algısı, bahçe cephesinde olabildiğince açık, havadar ve dış mekana yönelimli hale gelir. İç mekanlar geniş cam ve teraslarla bahçeye açılır.

Tasarımda, hem iç hem dış mekanda, kullanılan malzemelerin doğal sonuçları, amaçlı şekilde, olabildiğince korunmuştur. Dış cephe tümüyle el işçiliği mozaiktir. Bahçe duvarları ve doğrama detaylarında,  zaman içinde doğal şekilde son doku ve rengini alan korten çelik kullanılmıştır. İç mekanda ahşap ve mermer gibi doğal malzemeler mekanların karakterlerine uygun şekilde  uygulanmıştır. Tüm sabit mobilyalar özel üretimdir. Çoğunlukla siyah ve doğal cilalı meşe ve pastel tonlu lakenin kombinasyonları şeklindedir. Metal detaylar genelde siyah, kısmi olarak da bakır ve satine metal renklerdedir. İç mekan, amaçlı şekilde, yalın, ’ yaşam’ unsurunun önüne geçmeyecek bir fon olarak tasarlanmıştır. Detaylar ve çeşitli sanat eserleri atmosfere renk katmak amacıyla kullanılmıştır.

Mimari bir unsur olarak merdiven, heykel etkisi yaratmak amacıyla tasarlanmıştır ve 3 yaşam katını birbirine bağlar. Merdiven strüktürü, tümüyle, hacme sıcaklık getiren ahşap örtü ile kaplanmıştır.

Bahçede, yüzme havuzu yanında, salon, mutfak, yarı açık dinlenme alanı, spor salonu, soyunma odası, duş ve tuvaletlerin bulunduğu bir havuz evi tasarlanmıştır. Tavan yüksekliğinde kayar camlar yaşam alanlarının tümüyle doğal ışık almasını ve istendiğinde açılarak havuz terası ile bütünleşmesini sağlar.

The house is designed for a young family of four, located in Bahçeköy, Istanbul. The main motive of our concept is to have capaciously open spaces for living areas and link the interior with the exterior  through large Windows and terraces.

As viewed from the outside, the house gives strong and secure sense through concrete-stone mixed material of facade, however serves very open and airy space inside facing the private garden at the rear. The large Windows at the ground floor level incoroporate sliding doors that open onto the pool side terrace and fill the living and dining space with natural light.

When designing, both for inside & outside, natural outcomes of the materials have been preserved as much as possible. Corten steel garden Wall, handmade concrete-stone mixed facade, natural looking of wood and marble have been used in the aim of creating warm and ‘living’ atmosphere both in and out side. All the furniture has been designed as a built-in interior. It ‘s mostly combination of black and natural oiled oak, pastel tones of lacquared MDFs. Metal elements are mostly choosen in black and particularly copper & satine metal tones. The atmosphere has been created principally in a plain way; the details, furniture, and several art pieces bring the colour accents to the interior.

As an architectural element, a sculptural staircase has been designed, linking the three levels and coated with natural oiled oak which gives warm atmosphere to the volume. Hand rail has been varnished in black creating a linear trace for distinct perception of the form.

In the garden, next to the swimming pool, a poolhouse has been designed, accommodates a living space, kitchenette, outdoor lounge, gym, changing room and toilet. On the front side Wall height sliding Windows allow natural light fulfilling the inner space, and creates an open space next to the pool on demand.

Projeyi Paylaş